Protein bakımından zengin olan barbunya ayrıca da vitamin deposudur,Türk ve Yunan mutfaklarının haricinde İspanyol ve İngilizlerinde damak zevkleri cezbeden tadı ile tahtını kimselere kaptırmaz. Özellikleri İspanyolların bolca kullandığı baklagiller familyası üyesi bizlerinde meze ve yemeklerine tat getirmiştir.Görünüş itibari ile fasulyeyi andırsa da tat ve renk bakımından ayrı dünyalara aittir.Meze grubu yiyeceklerin en beğenileni olarak bilinen barbunya pilaki hoş sohbetli sofraların en candan arkadaşıdır. Taze veya kuru olarak tüketilebildiği için yemek repertuvarı da oldukça geniştir.Lezzetine dolgun bu mezeyi evlerimiz de hazırlamamızda mümkündür.
Malzemeler:
- Yarım kilo kuru barbunya
- Yarım su bardağı zeytin yağı
- 2 adet domates
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 4-5 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı salça
- 2 adet kesme şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
Barbunya Pilaki Yapımı:
Öncelikli olarak barbunyalarımızı tenceremize alalım ve kaynamaya bırakalım, ancak fazla kaynatmadan yaklaşık altı yedi dakika kaynattıktan sonra suyunu süzdürelim.Ayrı bir geniş tavamızda zeytinyağını ekliyoruz,üzerine küçük şekillerde küp halinde doğradığımız patates ve havucu ilave ediyoruz.Havuç ve patatesleri biraz çevirdikten sonra küp doğranmış soğanımız ile ezilmiş sarımsağımızı katıyoruz ki bu şekilde özünü daha güzel verir.Tabi ki bu kavurma işlemlerimizi kısık ateş eşliğinde yapmayı ihmal etmiyoruz, sebzelerimiz kavrulup rengini almaya başlayınca önceden soyup doğradığımız domatesleri de bir güzel tavamıza ekliyoruz.Domateslerin ardından barbunyanın olmazsa olmazı kesme şekerleri ve tuzu da ilave edip bir üre daha kavuruyoruz kıvam almaya başlayınca salçayı da buluşturup bir iki pişirim daha kaynattıktan sonra barbunyalarımızı ekliyoruz. Hepsi birlikte özdeşleşip kıvamları yerine gelince ocağı kapatıp salata tabaklarının mini boylarında tek kişilik sunumlar ile üzerine limon suyu ve bir kaç dal maydanozla servis edilir.Barbunya pilaki yemeye hazır efendim.Afiyet olsun.
Barbunya Pilaki Tarifi
Reviewed by Sercan Nar
on
12:43
Rating:
Hiç yorum yok: